TILLBAKA | NÄSTA

5-9 av Ulf Lundin

text: ulf lundin, publicerat 2016-04-01

5-9, HD video, 27:18 min, video loop

Det här numret av Verk handlar om tid. All fotografi handlar om tid. Det är ju det som är grejen med fotografi; att frysa tiden och fånga en skärva ur historien. 

Men vad kan ett fotografi egentligen berätta om en människa eller om ett liv? Ett liv som till största delen pågår någon annanstans än på den fotograferbara ytan. Vi tänker, känner, älskar och hatar. Det mesta av det som är viktigt för oss sker ju inne i våra huvuden. En del av det sipprar upp till ytan, men mycket av det blir aldrig synligt för någon annan, kanske inte ens för oss själva. Det vi ser är en människa som åker tunnelbana till jobbet, lagar mat till familjen eller rensar avloppet. Livet pågår. Händelser som visuellt inte är tillräckligt intressanta för att fotograferas. Och skulle vi göra det skulle nog ingen ha lust att titta på bilderna. Om vi inte ger fotografierna tid förstås. Efter några år får de ett annat värde. Vi kan titta på dem och förundras över permanentade luggar, utsvängda jeans eller en ful form på glasögonen.

Alla mina verk handlar om tid. Inte bara naturligtvis, men det är kanske den minsta gemensamma nämnaren.

Jag har försökt att hitta strategier för att kunna fotografera de där till synes händelselösa stunderna på ett intressant sätt. Alla de väntetider och transportsträckor som livet till stor del består av. I Still Films samlar jag detaljer från många olika negativ och sätter samman till en enda bild i datorn och skapar på så sätt en mer koncentrerad bild av verkligheten. Kokar bort vatten för att få en mer smakrik buljong där timmar koncentrerats till ett ögonblick. Om man med ett vanligt fotografi fångar en tunn skärva ur verkligheten tar jag i Still Films en lite större tugga.  

I videon 5-9 har jag liknande strategi och genom att manipulera tiden har jag skapat en förtätad vardaglighet. Med kollagets hjälp ser det ut som om saker händer samtidigt i två angränsande rum fast att det i verkligheten kan ha ägt rum med månaders mellanrum. Man kan inte kalla de här två projekten dokumentära, men de blir ett annat sätt att berätta om verkligheten. Ett försök att vända sig bort från det dramatiska och specifika och istället rikta blicken mot det som är gemensamt för många av oss. Jag hoppas att det blir intressant att titta på. Om inte annat kan vi, om några år, när det gått lite tid, titta på bilderna och le åt de yviga skäggen.

Ulf Lundin Stockholm 2016

 

 

 

Ljudinspelning av samtal mellan Ulf Lundin, konstnär, Susanne Fessé, ansvarig utgivare på Verk och Gunilla Muhr verksamhetschef och curator på CFF - Centrum för fotografi pratar om Ulfs verk 5-9 som visas i Verk. Samtalet kretsar kring fotografi och tid.